BUĞDAY ÇİMİ
Bir buğday türü olan Triticum aestivum bitkisinin çim kısmı buğday çimi olarak adlandırılır. Buğday çiminin vitamin ve mineral içeriği çok zengindir. A,C, E gibi antioksidan vitaminleri içerir. Ayrıca buğday çimindeki klorofilden dolayı da antioksidan içeriği yüksektir. Buğday çimi vitamin içeriğinin yanında demir, magnezyum, kalsiyum ve bol miktarda aminoasit içerir. Bitkisel bir demir kaynağı olduğu için içeriği yüksek de olsa emilim oranı azdır. Vegan beslenen bireyler için demir kaynağı olarak kullanılabilir.
Buğday çimi bir diyet takviyesi olarak satılır ve genellikle kapsül, toz ve sıvı formlarındadır. Genelde smoothie ve milkshake yapımında kullanılmaktador.
Buğday çiminin uygun kullanım dozuyla ilgili yeterli çalışmalar ve bilimsel veriler yoktur. Her besinde olduğu gibi buğday çimi dozu da kişinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.
Buğday çimi içerisindeki zengin besin öğelerinden ve antioksidan içeriğinden dolayı vücudun toksinlerden arındırılmasını ve yenilenmesini sağlar. Ayrıca yine içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini geliştirebilir ve hastalıkların önlenmesine karşı destekleyici olabilir. Buna ek olarak ülsaratif kolit, ekrem ağrıları, kansere karşı önlem gibi birçok sağlık faydalarından söz edilmektedir. Bu yararlarının dışında ayrıca:
- Kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL’yi düşürebilir.
- Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu rol oynayabilir.
- Kan şekerinin düzenlenmesinde ve dengeye gelmesinde yardımcı olabilir.
- Vücut yaralarının ve iltihapların etkilerini azaltabilir.
Yan etkileri nelerdir?
Buğday ürünlerine alerjisi olanların buğday çiminden de uzak durması önerilir. Ayrıca çölyak hastalığı olan kişiler de buğday çiminden uzak durmalıdır çünkü hem çölyak hastalığı hem de gluten intoleransı buğday çimi tüketiminde sıkıntı doğurabilir. Her ne kadar yaprakların kendilerinde gluten bulunmasa da, üretim ve toplama aşamalarında yanlışlıkla eklenen bir kaç buğday tohumu ve artıklar, hassasiyetin artmasına sebep olabilir.
- Genellikle güvenli olarak kabul edilen buğday çiminin bazı kişilerde kabızlık ve bulantı gibi problemlere yol açtığı bildirilmiştir.
- Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı ile ilgili yeterli bir veri yoktur. Ayrıca toprakta veya suda yetiştirilerek çiğ olarak tüketildiği için bakteri veya küf bulaşma riski vardır. Bu nedenle hamileler ve emzirenler için önerilmemektedir.
- Buğday çimi kan şekerini düzenleyici olarak bilinir ancak diyabet hastalarının şekerini hızla düşürmekte ve hipoglisemiye sebep olabilmektedir. Doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘Buğday Çimi?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.