DİYABET

Diyabet, vücudumuzda  pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

Diyabette kaçınılması gereken 10 besin

1-Şeker, Şekerli içecekler: Şekerli içecekler diyabet hastaları için en kötü tercihlerden biridir.Karbonhidrat oranları çok yüksektir.200 ml meyveli soda 32.2 gr karbonhidrat içerir. Ayrıca,şekerli içecekler insülin direnci ve diyabet ile güçlü bir şekilde bağlantılı olan fruktoz ile yüklüdür. Aşırı kilolu ve obez yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada diyetinde yüksek fruktozlu içeceklerden alınan kalorilerin % 25’ini tüketmek insülin direncinin artmasına ve göbek yağının, daha düşük metabolik oranın ve daha kötü kalp sağlığı belirleyicilerinin olmasına neden olmuştur.

2-Yağlı etler:Etin içerisindeki doymuş yağlar kolesterolü artırır ve vücutta iltihaplanmaya teşvik eder.Diyabet hastalarında risk oluşturan kalp damar hastalığı riskini arttırır.

3-Trans Yağlar:Daha karalı hale getirmek için doymamış yağ asitlerine hidrojen eklenerek oluşturulur. Trans yağlar, margarinler, fıstık ezmesi, kremalar ve dondurulmuş yemeklerde bulunur. Buna ek olarak, gıda üreticileri genellikle raf ömrünü uzatmak için trans yağları kraker, kek ve diğer fırınlanmış ürünlere ekler. Trans yağlar kan şekeri seviyelerini doğrudan yükseltmemekle birlikte, artmış inflamasyon, insülin direnci ve karında  yağlanmanın  yanı sıra HDL kolesterol düzeylerinin düşmesi ve bozulmuş arteriyel fonksiyonla ilişkilendirilmiştir.

4-Beyaz ekmek,Makarna,Pilav:Yüksek karbonhidratlı ve işlenmiş gıdalardır. Ekmek ve diğer rafine unlu gıdaların tüketilmesinin, tip 1 ve tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde artırdığı gösterilmiştir. Başka bir çalışmada, beyaz ekmeğin yüksek lifli ekmekle değiştirilmesi, diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca kolesterol ve kan basıncında azalma görülmüştür.

5-Meyve aromalı yoğurt:Aromalı yoğurtlar tipik olarak yağsız veya az yağlı sütlerden yapılır karbonhidrat ve şekerle doldurulur. Bir fincan (245 gram) meyve aromalı yoğurt porsiyonunda 47 gram şeker bulunabilir, bu da kalorilerinin yaklaşık% 81’inin şekerden geldiği anlamına gelir.

6-Aromalı kahveler: Kahve, düşük diyabet riski de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararlarıyla bağlantılıdır.Aromalı kahvelerin karbonhidrat oranları yüksektir.

7-Bal, Agave Nektarı ve Akçaağaç Şurubu:Diyabet hastaları genelde beyaz şekerden kaçarlar. Bununla birlikte, diğer şekerler de kan şekeri ani yükselmelerine neden olabilir. Bunlar arasında esmer şeker ve bal, agave nektarı ve akçaağaç şurubu gibi “doğal” şekerler  de bulunur.

8-Kurutulmuş meyveler:Meyveler c vitamini ve potasyum da dahil olmak üzere bir çok vitamin ve mineral içerir meyveleri kurutma işleminde meyveler de su kaybı görülür.Kurutma işlemiyle şeker oranları artar. Taze meyvelerle karşılaştırıldığında,kuru meyve türlerinin karbonhidrat oranları daha yüksektir.

9-Paketlenmiş Aperatif Yiyecekler:Paketli gıdaların içerisinde  mono sodyum glutamat, fruktoz ve yüksek früktozlu mısır şurubu, plastik madde yapımında kullanılan ham maddeler gibi 20’ye yakın etken madde yer almaktadır.Diyabet hastaları için tercih edilmemesi gereken besinlerdendir.  Yüksek früktozlu mısır şurubunu çok tüketen bireylerde özellikle karın bölgesinde yağlanmaya, bu da ilerleyen dönemde tip 2 diyabete yol açmaktadır.

10-Meyve suyu: Meyve suyu genellikle sağlıklı bir içecek olarak kabul edilmesine rağmen, kan şekeri üzerindeki etkileri aslında gazlı içecekler ve diğer şekerli içeceklerinkine benzer. meyve suyu, insülin direncini, obeziteyi ve kalp hastalığını arttıran şeker tipi olan fruktoz ile yüklenir.

 

Biz Merve Diyet Zayıflama Merkezi olarak İstanbul ve İstanbul diyetisyen arayışı içerisinde olanların yanındayız. Bizlere danışmak istediğiniz herhangi bir konu olursa 0543 214 88 08 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.