REFLÜDE BESLENME

Ülkemizde ve dünya genelinde yapılan araştırmalarda her beş kişiden birinde görüldüğü halde ülser ile karıştırılan Reflü hastalığı insanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle de hızlı müdahale edilmesi gereken ve uzman kontrolü gerektiren bir rahatsızlıktır. Midede bulunan mide asidinin, patolojik nedenlerle istemsiz olarak, yemek borusuna geri kaçması sonucunda, göğüs kafesinin arkasında yanma, ağza midede öğütülmüş gıdaların ve acı suyun gelmesi belirtileri ile anlaşılmaktadır. Bu şikâyetler özellikle aşırı baharatlı ve yağlı gıdalar ile çikolata, meyve suyu ve alkol tüketildiğinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Reflü rahatsızlığının bu belirtileri sonucunda acilen uzman bir hekime danışılması uygun olacaktır.

Reflü tedavisi için yapılabilecek en önemli öneri, tam manasıyla yaşam tarzı ve alışkanlıkların değiştirilmesi ile uzman tavsiyelerine riayet edilmesidir. Özellikle beslenme yönü ile alınacak tedbirler ve yapılacak reflü diyeti, hastanın rahatlamasını ve hayat kalitesinin tekrar kazanılmasını sağlayacaktır.

Reflüde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Reflü diyeti için genel bazı uyarılar yapılabilecek olmakla birlikte, her bünyenin rahatsız olduğu gıda ve miktarları konusunda farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle de kişiye özel diyet önerilerinin bir uzman diyetisyen tarafından sağlanması önem arz etmektedir. Bununla birlikte, tüm hastalar için genel olarak protein olarak zengin, yağ oranı düşük bir diyet uygulanmalıdır. Reflü hastaları sigara ve alkolden uzak durmalı; demli çay, kahve ve meyve suyu tüketimini sınırlamalıdır. Az porsiyonlar ile daha sık öğünler yapılarak beslenilmeli, uzun süre aç kalınmamalıdır. Besinler çok soğuk ya da sıcak değil, rahatsız etmeyecek sıcaklıkta tüketilmeli, yemek esnasında su içmekten kaçınılmalıdır.

Bunların yanında yemeklerin hızlı yenmesinden uzak durulmalı ve besinler ağızda daha uzun süreli çiğnenmelidir. Mideyi rahatsız etmesi muhtemel sarımsak, soğan, turşu, nane ile aşırı baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. İşlenmiş şarküteri ürünleri ile mayonez, kaymak, krema, margarin ve tereyağı tüketimi kısıtlanmalıdır.

Reflü hastalarının yedikleri yemekler sonrasında en az 3 saat boyunca uzanması önerilmemektedir. Bununla birlikte sadece yatağın baş kısmını 15-20 cm kaldırmak reflünün tetiklenmesini engellemeyecektir. Bu konudaki doğru uygulama, yatakların bel kısmından itibaren,  hafif yüksekte olacak şekilde tedbir alınması olacaktır.

Konuyla ilgili detaylı bilgiye İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu vasıtası ile ulaşılabilecektir.