SPIRULINA NEDİR?
Spirulina mineralli sularda, tropikale yakın iklimlerde yetişen, mikroskobik olarak spiral yapıda, fotosentez yapan mavi-yeşil yosun (alg) olarak da bilinen siyanobakteriler cinsinden bir tür su yosunudur. Spirulina bitkisel tatlı su yosunudur; deniz yosunu değildir ve tuzlu suda yetişmez. Spirulinanın insanlık tarafından kullanımının Aztek ve Maya’lar kadar eskilere dayandığı bilinmektedir.
2000’li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafında bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiştir.
NASA uzun süreli uzay yolcularında kullanım için besleyici niteliği ile spirulinayı aday göstermiştir. Mavi-yeşil algler bu sayede son zamanlarda ün kazanmıştır.
Spirulinanın Besin Öğeleri İçeriği:
- En iyi protein kaynağı sebzelerden biridir. İçerdiği protein ise yüksek biyolojik değere sahiptir ve sindirimi çok kolaydır. Yaklaşık % 65-70 oranında protein içerir
- B12, K, B, C, D ve E vitaminleri bakımından zengindir.
- Demir, kalsiyum, potasyum, selenyum, bakır, fosfor, magnezyum, krom gibi mikro ve makro mineralleri içerir. Bunlara ek olarak sindirim enzimlerini de içerir.
- Bol miktarda klorofil içerdiği için göze çarpan yeşil rengi muhteşem bir arındırma potansiyelini gösterir.
- İçeriğinin %7’si temel yağ asitlerinden oluşur.
- Karoten (turuncu), klorofil (yeşil), fikosiyanin (mavi), zeaksantin (turuncu) gibi çeşitli bitkisel pigmentler içerir. Bu doğal pigmentler sayesinde antioksidan özelliği taşır.
Hawaiian Spirulina Pacifica üretiminde ısı işlemi görmeden kurutulması nedeniyle (raw/çiğ), Spirulina’nın doğal olarak barındırdığı vitaminler ve pigmentler gibi tüm biyoaktif fitobesin öğeleri korunmuş olur. Hawaii’de Üretilen Hawaiian Spirulina Pacifica patentli olan bu özel yöntemle üretilmektedir.
Spirulinanın Özellikleri Nelerdir?
Spirulinanın bu kadar faydalı bir bitki olmasının nedeni içeriğindeki vitaminlerin, minerallerin, proteinin biyoyararlanımının %90’lara ulaşmasıdır. %60-70 oranında protein oranıyla dünya üzerindeki en zengin ve kolay sindirilebilen tam protein kaynaklarından biridir. Balık eti, soya fasülyesi, süt tozu, yer fıstığı, taze yumurta ve tahıllar gibi doğal besinlerden çok daha fazla protein içeriğine sahiptir. Esansiyel aminoasitleri de yüksek oranda içerdiğinden veganlar/vejetaryenler için de iyi bir protein kaynağıdır.
Yüksek proteinin yanı sıra %20 karbonhidrat, %5-6 yağ, %7 mineraller içermektedir. Bu yüzden spirulina diğer yüksek proteinli besinlerin aksine düşük yağlı, düşük kalorili ve kolesterolsüz bir protein kaynağıdır.
Spirulinanın vejeteryanlar için önemli olan B12 vitaminini yüksek oranda içermektedir. Spirulina vitamin B12 açısından dünyanın en zengin doğal kaynağı olduğu bilinmektedir. Ancak spirulinanın içeriğinde bulunan B12, vücudumuzda kullanılan B12’ye benzeyen pseudo (yalancı) B12’dir. Yani içerisindeki B12’nin metabolizması ve emilimi bulunmamaktadır. Bu yüzden B12 ihtiyacını karşılamak için spirulina iyi bir tercih değildir.
Spirulina yani mavi yeşil algler (yosun) ailesine ait denizlerin süpürgeleri diye adlandırılan canlılardır. Bu özelliklerinden dolayı denizlerdeki ağır metallerini üzerlerinde barındırma ihtimalleri vardır. Yapılan çalışmalarda spirulina’nın denizlerdeki cadminyum adı verilen ağır metali temizlemede başarılı olduğu görülmüş. Bu temizleme özelliğinden dolayı içerisinde toksik (zehirli) maddeler bulundurabilme olasılığı yüksektir. Bu yüzden nereden, nasıl elde edildiği, ne şartlarda yetiştiği çok önemlidir.
Spirulina Tozu Nasıl Kullanılır?
*Ekmek, kek ve kurabiye yapımında, karışıma ilave edilebilirsiniz.
*Çorbalara veya yoğurda koyabilirsiniz.
*Günlük porsiyon 1 yemek kaşığıdır.
*Baharat gibi kullanarak istediğiniz yiyecek ile birlikte tüketilebilirsiniz.
*İstediğinize göre su, süt, meyve suyu, smoothie, milkshake veya protein shake gibi içecekler ile birlikte tüketebilirsiniz.