Üreme sağlığı hem kadınları hem de erkekleri ilgilendiren bir kavramdır. Ancak üreme sağlığı ile ilgili problemler daha çok kadınlarda görülmektedir. Üreme sağlığının doğrudan veya dolaylı olarak beslenme ile ilişkisi bulunmaktadır.

Ağır egzersiz, aşırı zayıflık, zayıflık, şişmanlık ve obezite gibi enerji dengesinde değişiklik oluşturan durumlar, insülin ve adipokinler gibi durumlar hormonların düzeyini etkilemektedir. Hormonlardaki değişiklikler en çok kadın üreme sağlığını etkilemektedir.

İnflamasyon üremede çok önemli bir faktördür. Yumurtlama,menstrüasyon,implantasyon,plasentasyon ve hamilelik gibi çeşitli üreme süreçleri inflamasyona bağlıdır. Bu nedenle inflamatuar olayların veya büyüklüğünün düzensizliği infertilitede rol oynamaktadır. Folat ve ilgili tüm B vitaminleri düşük oksidatif stresin korunmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca folat eksikliği artan inflamatuar etkisiyle ilişkilidir. Folat ve ilgili B vitaminleri brüksel lahanası, baklagiller, ceviz, fındık, badem, kırmızı etler gibi besinlerden karşılanabilmektedir.

Demir mineralinin ,kadınlarda menstrüasyona bağlı eksiklikleri sıklıkla görülmektedir. Demir takviyelerinin kullanımı yumurtlama bozukluğuyla ters ilişkilidir. Demir minerali kırmızı et ve et ürünlerinde, ıspanak, semiz otu, pazı, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde ,kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerde bulunmaktadır.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda üreme sağlığında beslenme konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz